Goud, auto's en eenden in beslag genomen bij grootschalige controles

2 maanden geleden gepubliceerd

Op donderdag 7 maart organiseerde de politie, in samenwerking met onder andere de Belastingdienst, Douane en RDW, twee grote ondermijningscontroles. Meer dan 200 voertuigen werden uitgebreid gecontroleerd aan de Banneweg in Gorinchem. Tegelijkertijd vond er ook een grote controle plaats op autobedrijven in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Papendrecht en Sliedrecht, georganiseerd door het Bestuurlijk Interventieteam van de gemeenten.

Resultaten van de controles

Uit de controles kwam naar voren dat niet alle bestuurders in orde waren. Twee personen reden onder invloed en drie personen zonder geldig rijbewijs. Vier voertuigen werden in beslag genomen omdat deze niet op naam geregistreerd stonden of omdat de bestuurder meerdere overtredingen had begaan. De politie trof in een van de voertuigen ruim 11.000 euro aan gouden sieraden aan, vermoedelijk betrokken bij de handel in (nep)goud. Ook vond de politie drie levende eenden in een verhuisdoos in de kofferbak van een auto. De eenden werden door de dierenambulance opgehaald.

Bij de controles was de Belastingdienst ook actief betrokken. Zo werd er ruim 141.000 euro aan openstaande belastingschulden geïnd. Tien voertuigen werden in beslag genomen omdat de eigenaren hun volledige schuld niet konden betalen.

Controle op autobedrijven

Tijdens de controle op autobedrijven werden meerdere overtredingen geconstateerd. Deze bedrijven raken gemakkelijk betrokken bij criminele activiteiten zoals witwassen, verborgen ruimtes, heling van gestolen auto’s en andere strafbare feiten. Bij een aantal bedrijven zal de Arbeidsinspectie of de Omgevingsdienst verder onderzoek doen vanwege bijzonderheden. Bij een van de garagebedrijven werd een boot aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig was. Deze boot is door de politie in beslag genomen voor nader onderzoek.