FIXbrigade nu ook in Gorinchem

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Inwoners van Gorinchem die moeite hebben met het betalen van de energierekening en hulp nodig hebben bij energiebesparende maatregelen, kunnen nu hulp krijgen van de FIXbrigade. De FIXbrigade Gorinchem is een initiatief van de gemeente Gorinchem, in samenwerking met De Klussendienst, SitY Academy en De Gezel. De gemeente wil met dit initiatief inwoners helpen om hun energierekening te verlagen en hun woning te verduurzamen.

Energiebesparing voor iedereen toegankelijk

Marjo Molengraaf, wethouder (energie)armoede, is verheugd over de start van de Gorinchemse FIXbrigade. Volgens haar kunnen energiebesparende maatregelen helpen om de kosten te verlagen in tijden van hoge energierekeningen. Naar schatting hebben ongeveer 1200 huishoudens in Gorinchem een hoge energierekening en onvoldoende mogelijkheden om zelf energiebesparende maatregelen te nemen. De FIXbrigade biedt gratis praktische hulp aan deze inwoners.

Gratis advies en hulp bij installeren

Inwoners die energie en kosten willen besparen, maar niet precies weten hoe, kunnen gratis advies krijgen van een energiecoach. Als het de inwoners niet lukt om de benodigde materialen zelf aan te schaffen en aan te brengen, kan de energiecoach een klusser van de FIXbrigade inschakelen. Deze klusser zorgt voor de materialen en gaat direct aan de slag met het aanbrengen van de maatregelen. Dit is gratis voor inwoners met een laag inkomen.

Scholing

De FIXbrigade is ondergebracht bij De Klussendienst. Via de SitY Academy worden lokale werkzoekenden opgeleid om bij de FIXbrigade aan de slag te gaan. Technisch geschoold personeel uit het participatietraject van de SitY Academy en De Gezel worden ingezet om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Op deze manier krijgen mensen met technische vaardigheden en een achterstand op de arbeidsmarkt kansen.

Duurzame stad

De gemeente Gorinchem zet zich in om inwoners te ondersteunen bij het verduurzamen van woningen en het besparen van energie. Inwoners die moeite hebben om de energierekening te betalen, kunnen een energietoeslag aanvragen tot en met 30 juni 2024.

Achtergronden FIXbrigade

De FIXbrigade is een landelijk initiatief dat is ontstaan in Amsterdam om energiearmoede onder inwoners aan te pakken. De organisatie werkt samen met lokale organisaties en gemeenten om lokale FIX-teams op te zetten. Er zijn nu ongeveer 80 lokale FIX-teams actief in Nederland. Deze teams zetten zich in om (energie)armoede te bestrijden, woningen te verduurzamen en werkgelegenheid te bieden.