Cybercongres in Gorinchem benadrukt de groeiende dreiging van cyberaanvallen

8 maanden geleden gepubliceerd

Het recente cybercongres in Gorinchem, georganiseerd door het Platform Veilig Ondernemen Regio Rotterdam, Gemeente Gorinchem en Gemeente Molenlanden, heeft het belang van cyberveiligheid onderstreept. Meer dan 130 bezoekers kregen inzichten en adviezen om zich te weren tegen cybercriminaliteit.

Een op de drie ondernemers slachtoffer van cybercriminaliteit

Het congres, getiteld “Better Safe Than Sorry”, benadrukte de noodzaak van goede cyberbeveiliging voor ondernemers. Eén op de drie ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminaliteit. De burgemeesters van Gorinchem en Molenlanden waren aanwezig om de urgentie van tijdige cyberbeveiliging te onderstrepen.

De impact van een cyberaanval

Xander Koppelmans, een ondernemer die zelf het slachtoffer werd van een cyberaanval, benadrukte de impact van dergelijke aanvallen. Volgens hem is de kans op een cyberaanval aanzienlijk groter dan op een fysieke brand en kan dit grote gevolgen hebben voor je onderneming.

Praktische tips voor cyberbeveiliging

IT-specialist Erik de Jong gaf ondernemers praktische tips om hun cybersecurity te verbeteren. Basisbeveiligingsmaatregelen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen van minimaal 20 tekens en multi-factor authenticatie, zijn eenvoudig te implementeren en kosten niets.

Het belang van aangifte doen

Rens Lambert, lid van het cybercrimeteam van Politie Eenheid Rotterdam, besprak de huidige aanpak van cybercriminaliteit en het belang van het doen van aangifte bij cyberincidenten.

Discussie over cyberveiligheid

Het congres eindigde met een discussiepanel, waarbij bezoekers vragen konden stellen aan de sprekers. Onderwerpen zoals cyberverzekeringen en de vraag of losgeld moet worden betaald aan cybercriminelen werden besproken.

De noodzaak van cyberveiligheid

Het cybercongres onderstreepte de dringende noodzaak van cyberveiligheid en de groeiende dreiging van cyberaanvallen. De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen enorm zijn en mogen daarom niet worden onderschat.

Het Platform Veilig Ondernemen Regio Rotterdam biedt ondersteuning aan ondernemers om weerbaar te worden tegen verschillende vormen van criminaliteit, waaronder cybercriminaliteit. Er wordt aangeraden om voor meer informatie over het verbeteren van cybersecurity contact op te nemen met dit platform.